Διπλό κρας τεστ για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, 20 χρόνια μετά την ίδρυση της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, έχοντας να αντιμετωπίσει την πληθυσμιακή συρρίκνωση και τις εσωτερικές έριδες, που «συμπληρώνουν» την επίσημη πολιτική αφελληνισμού των μειονοτικών περιοχών.


Η πολιτική εκπροσώπηση, αλλά και η οντότητα της μειονότητας θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα δύο σοβαρές δοκιμασίες: τις δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου και την απογραφή πληθυσμού που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1991 ως Πολιτική Οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας, πριν μετεξελιχθεί σε «οργάνωση» της μειονότητας που εκπροσωπείται από το (διευρυμένο) κόμμα ΚΕΑΔ.Τα εικοστά γενέθλια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ βρίσκουν τη μειονότητα διασπασμένη.

Οι προσωπικές επιδιώξεις και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις οδήγησαν στη δημιουργία και δεύτερου κόμματος, του ΜΕΓΚΑ, από στελέχη του ΚΕΑΔ, τα οποία είχαν υποστηρίξει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Σαλί Μπερίσα και, το πιο σημαντικό, είχαν έρθει σε σύγκρουση με την ηγεσία ΟΜΟΝΟΙΑΣ - ΚΕΑΔ, Βασίλειο Μπολάνο και Βαγγέλη Ντουλέ.

Η αξιοπιστία του ΚΕΑΔ είχε πληγεί από τις συνεχείς παλινδρομήσεις που το έφεραν άλλοτε συνεργαζόμενο με τον Σαλί Μπερίσα και άλλοτε με τους αντιπάλους του, λειτουργώντας φυσικά σαν αλβανικό κόμμα στο οποίο απλώς εκπροσωπούνταν και η ΟΜΟΝΟΙΑ.Ο εμφύλιος. Ομως δεν μπορεί να παραγνωριστεί η προσφορά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη δύσκολη προσπάθεια προάσπισης, με τη στήριξη και της Ελλάδας, των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Το ΚΕΑΔ στην παρούσα φάση, έχοντας αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σαλί Μπερίσα, συνεργάζεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, εξέλιξη η οποία επηρεάζει (θετικά) και τις σχέσεις της ηγεσίας του ΚΕΑΔ με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση.Το ΜΕΓΚΑ έχει, πάντως, περιορισμένη επιρροή κυρίως στην περιοχή Βούρκου και έχοντας επικεφαλής τον Τάκη Κίτσο, έχει ανοικτούς διαύλους με τον νυν υπουργό εργασίας Σπύρο Ξέρα και τον πρώην υπουργό Κώστα Μπάρκα.

Στις δημοτικές εκλογές διασπασμένη η μειονότητα δεν έχει ελπίδες για σπουδαίες επιδόσεις, πέραν της εκλογής ορισμένων επάρχων, αλλά η πιο σημαντική πρόκληση είναι η απογραφή που ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση, εάν στο ερωτηματολόγιο θα καταγράφεται η εθνική καταγωγή.

Είναι σαφές όμως ότι απαιτείται και κινητοποίηση ώστε να καταγραφεί και το μεγάλο κομμάτι της μειονότητας, το οποίο εργάζεται στην Ελλάδα και να μην αποδειχθεί η απογραφή «ταφόπλακα» της ελληνικής παρουσίας στην Αλβανία.Τα ζητήματα αυτά θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τόσο με την αλβανική κυβέρνηση όσο και με την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, που θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα Τίρανα.

ethnos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης