Εκπαιδευτικοί Άρτας: Πλήρη αντίθεση στη συρρίκνωση του σχολικού δικτύου

Σε κοινή συμπόρευση βρίσκει τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπ/σης Άρτας η διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.


Όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μ’ έναν τρόπο πρόχειρο, αντιεπιστημονικό, αντιπαιδαγωγικό και με μοναδικό κριτήριο το κόστος λειτουργίας που θέτει η πολιτεία.


Εκπρόσωποι των διοικήσεων του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Άρτας και της ΕΛΜΕ Άρτας σε κοινή συνέντευξή τους χθες στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια για συρρίκνωση του σχολικού δικτύου.

Όπως τόνισαν, κάθε τέτοια προσπάθεια πρέπει να ματαιωθεί στην πράξη με τον αγώνα των εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας – που είναι και δική της υπόθεση - και να μην επιτραπεί να χαθούν ούτε θέσεις για τους εκπαιδευτικούς αλλά και ούτε να συμβούν μειώσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων γιατί θα είναι εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αν και όπως ειπώθηκε, επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει για το ποια σχολεία πρόκειται να συγχωνευθούν, να καταργηθούν ή να ανασταλεί η λειτουργία τους, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας Γιώργος Λιανός τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές του νομού και ιδιαίτερα ο ορεινός όγκος που φθίνουν πληθυσμιακά και τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα εάν κλείσουν σχολεία.

Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία από την πολιτεία είπε και τόνισε. «Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει κανείς να δει κανείς το ανάγλυφο του εδάφους και τη δυσκολία που παρουσιάζουν οι μετακινήσεις των μαθητών, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες το χειμώνα, την κοινωνική ανάγκη να υπάρχει ένα σχολείο ως πόλος έλξης ίσως και νέων κατοίκων στην περιοχή. Είναι γεγονός ότι στη δίνη θα βρεθούν μικρά σχολεία σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, σχολεία δηλαδή που έχουν μικρό αριθμό μαθητών.

Για μας όμως δεν τίθεται θέμα αριθμητικής εάν είναι 40 ή 50 ή 20 τα παιδιά ενός σχολείου αλλά της πραγματικής ανάγκης ύπαρξης και με καθαρά εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια ύπαρξης και λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας». Η υπεράσπιση σήμερα του δημόσιου σχολείου και ο αγώνας για να μην κλείσει κανένα σχολείο και να μην χαθεί ούτε μία θέση δεν είναι μόνο υπόθεση των εκπαιδευτικών αλλά είναι και υπόθεση όλης της κοινωνίας τόνισε ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο πρόεδρος των Δασκάλων & Νηπιαγωγών Γιώργος Μαργώνης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: "Το Υπουργείο και η πολιτική που ακολουθεί δεν προάγει καθόλου το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Μοναδικό κριτήριο του Υπουργείου Παιδείας είναι ένα: η μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου σχολείου.

Γι’ αυτό λοιπόν το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση καθώς και από τη δραστική μείωση των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012, λύνει το πρόβλημα με τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών ακόμη και σε διαφορετικούς νομούς καταργώντας στην πράξη την οργανικότητα των θέσεων.

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται σχολεία –μαμούθ, το σχολείο της γειτονιάς ανήκει πια στο παρελθόν και χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται σε εθελοντικές μετακινήσεις". Από πλευράς της ΕΛΜΕ Άρτας στη συνέντευξη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Λιανός, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Γεωργογιάννης και ο γραμματέας Νίκος Καψάλας. Από πλευράς του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ν. Άρτας συμμετείχε ο Πρόεδρος Γιώργος Μαργώνης, ο Γραμματέας Γιώργος Σιντελές και το μέλος του Συλλόγου Βασίλης Τσάκαλος.

Οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έγιναν πανελλαδικά, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 2ωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στις Δ/νσεις της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού αντίστοιχα θέλοντας με τον τρόπο αυτό να θίξουν το «μεγάλο και σημαντικό θέμα που αφορά στην κατάργηση των σχολείων» όπως ανέφεραν.

Φωτο: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης