ΔΩΔΩΝΗ: Ξαναρχίζουν την άνοιξη οι εργασίες

Με την ένταξη του νέου έργου για την αναστήλωση του θεάτρου Δωδώνης στο ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί η παρέμβαση που άρχισε στο μνημείο με το Γ΄ΚΠΣ και αφορούσε τη θεραπεία των φθαρμένων λίθινων εδωλίων σε μια κερκίδα του, με την πιλοτική εφαρμογή της μελέτης που είχε εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 


Μετά την αυτοψία του ΚΑΣ τον περασμένο Απρίλιο και με βελτιώσεις στην μελέτη για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα άνοιξε ο δρόμος για να συνεχιστεί στο κάτω διάζωμα η ίδια παρέμβαση και με φυσικό λίθο, όπου αυτό είναι δυνατό.Το νέο έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ήδη στο κομμάτι που πιλοτικά αναστηλώθηκε με πλήρωση των λίθων με το ειδικό κονίαμα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το αρχικό που είχε προκαλέσει αντιδράσεις περί ...τσιμεντοποίησης.

Ποιες εργασίες θα γίνουν
Σύμφωνα με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνονται εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης τμήματος του κοίλου, ήτοι τμήματα των 8 κερκίδων του κάτω διαζώματος με τις αντίστοιχες κλίμακες ανόδου και εργασίες συντήρησης σε τμήμα του όμορου νοτιοδυτικού αναλημματικού τοίχου του θεάτρου.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν σποραδικές εργασίες για την άρση των ετοιμόρροπων των ορθοστατών του α΄ διαζώματος και εργασίες συντήρησης σε αρχιτεκτονικά μέλη του διαζώματος και των εξωτερικών κλιμάκων ανόδου που χρήζουν άμεσης επέμβασης.

Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν : αποξηλώσεις -απομακρύνσεις του αρχαίου υλικού, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συντηρήσεις και στερεώσεις.Θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες συγκολλήσεις και συμπληρώσεις του δομικού υλικού με τεχνητό λίθο κατά περίπτωση, ή αντικατάσταση των εκλιπόντων αρχιτεκτονικών μελών με νέα από φυσικό λίθο.

Θα προηγηθεί ανασκαφική διερεύνηση του υποβάθρου ως το φυσικό βράχο και στη συνέχεια κατάλληλη διαμόρφωση της υπόβασης, ώστε να πραγματοποιηθεί η τελική ανασύνθεση και ανάταξη του αρχαίου υλικού.

Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 54 μήνες, δηλαδή σε τεσσεράμισι χρόνια από την έναρξή τους.Σε ότι αφορά το δεύτερο υποέργο, τις εργασίες δηλαδή στερέωσης και ανάδειξης μνημείων του αρχαιολογικού χώρου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 500 χιλιάδων ευρώ. Θα εκτελεστεί επίσης με αυτεπιστασία και ο χρόνος ολοκλήρωσης έχει προσδιοριστεί επίσης στους 54 μήνες.

Γ. Σμύρης: «Ασφυκτικός προϋπολογισμός»
Για έναν ασφυκτικό προϋπολογισμό που όμως με η σωστή διαχείριση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όσοι εργάστηκαν στο πιλοτικό κομμάτι της αναστήλωσης του αρχαίου Θεάτρου, θα είναι ικανός να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του έργου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης, Γιώργος Σμύρης.

Ο κ. Σμύρης τόνισε πως ο χαρακτηρισμός «ασφυκτικός» που απέδωσε στα 2,5 εκ. ευρώ που αφορούν το Θέατρο είναι κατάλληλος γιατί, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στα αρχαιολογικά έργα είναι δύσκολο να προγραμματιστούν με ακρίβεια τα χρήματα που θα χρειαστούν.«Η γη έχει μέσα της πολλά μυστικά», είπε ο κ. Σμύρης.

Ταυτόχρονα τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που έγινε τελικά η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πως τόσο οι τοπική κοινωνία όσο και η επιστημονική κοινότητα αναμένουν με ενδιαφέρον την ολοκλήρωσή του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ, 2,5 εκ αφορούν το θέατρο ενώ 500.000 ευρώ διατίθενται για την αναστήλωση μέρους της δυτικής στοάς, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος.

Έναρξη την άνοιξη
Από την πλευρά της η αρχαιολόγος Ελένη Σκαλιστή, αναφέρθηκε κυρίως στην φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο, το οποίο υποτίθεται πως ξεκίνησε από την 1 Ιανουαρίου και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 54 μήνες.

Εξήγησε λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή οργανώνονται διάφορα διοικητικά και λογιστικά θέματα, που αφορούν στο εργοτάξιο αλλά και την έρευνα αγοράς με σκοπό την άνοιξη, που ο καιρός θα είναι καλύτερος να αρχίσουν οι εργασίες.«Θέλουμε να πιστεύουμε πως την άνοιξη θα ξεκινήσουμε και τελικά θα προλάβουμε και το χρονοδιάγραμμα», είπε η κ. Σκαλιστή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης