Θα παρασύρει η Ελλάδα και την Κύπρο;

Οι κυπριακές τράπεζες επωφελούνται βεβαίως από την ελληνική κρίση, εφ΄όσον μόνον φέτος μεταφέρθηκαν ελληνικά κεφάλαια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στην Κύπρο.

«Το μικρό νησί με τις μεγάλες τράπεζες», γράφει για την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα ο Γκερντ Χέλερ σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt:


«Όταν το 2008 η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη ήταν μια χώρα - υπόδειγμα στα οικονομικά της. Ο προϋπολογισμός της είχε πλεόνασμα 3,4% και το δημόσιο χρέος της έφθανε το 58,3% του ΑΕΠ, δηλαδή δεν ξεπερνούσε το όριο του 60% που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας.


Και όμως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εξελιχθεί σε προβληματική περίπτωση, επειδή η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα συνδέεται στενά με τον μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης, την Ελλάδα. 

Οι συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχεδόν δυόμισι φορές υψηλότερες από τη συνολική οικονομική απόδοση της Κύπρου, ενώ το 22% των εξαγωγών της έχουν επίσης αποδέκτη την Ελλάδα.»

«Οι κυπριακές τράπεζες επωφελούνται βεβαίως από την ελληνική κρίση, εφ΄όσον μόνον φέτος μεταφέρθηκαν ελληνικά κεφάλαια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στην Κύπρο. Όμως αυτό μπορεί γρήγορα να αλλάξει, εάν η Κύπρος παρασυρθεί στη δίνη της ελληνικής κρίσης. 

Πέραν τούτου οι κυπριακές τράπεζες έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι αξία θα έχουν αυτά τα ομόλογα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ουδείς γνωρίζει. 

Επιπλέον οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν με πραγματική ανησυχία τη στενή σύνδεση της κυπριακής οικονομίας με την ελληνική. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον προηγούμενο μήνα ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία Α από την Α+, δηλαδή η χώρα εξακολουθεί ακόμη να ανήκει στην κατηγορία των αξιόπιστων, αλλά στην ευρωζώνη ταξινομείται πλέον μετά την Ιταλία και την Σλοβακία.»

Κύπρος – Ελλάδα τα ίδια λάθη;

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Σύμφωνα με τον Κύπριο τραπεζίτη τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα δεν κινδυνεύουν, διότι διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση και συντηρητική διαχείριση.

Εκείνο όμως που προκαλεί ανησυχίες είναι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και η διαχείριση του δημόσιου χρέους που σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s την επόμενη χρονιά ενδέχεται να αγγίξει το 79% του ΑΕΠ.»

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν τολμά να βάλει χέρι στο δημόσιο. Αντίθετα χορήγησε υψηλούς μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχώρησε στην εξυγίανση των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η Κύπρος κάνει τα ίδια λάθη που έκανε η Ελλάδα και τα οποία την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, υποστηρίζουν Κύπριοι διπλωμάτες, ενώ αρκετές κυπριακές εφημερίδες σημειώνουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας που δεν γνωρίζει καλά οικονομικά, αλλά αρνείται να ακούσει τους ειδικούς.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου / Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

DW

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης