ΣΚΟΠΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέα αμυντική συμφωνία...

Εφαρμογή “δόγματος Νταβούτογλου” στα Σκόπια

Η Τουρκία ενισχύει την «παρουσία» της στη Βαλκανική μέσω της υπογραφής μιας νέας αμυντικής συμφωνίας με τα Σκόπια (έχει παρόμοια με τη Βοσνία), η οποία προβλέπει και τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ κατά την υπογραφή της συμφωνίας -ετήσιας διάρκειας και ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων- διατύπωσε την άποψη ότι παρά το γεγονός πως οι δύο χώρες δεν έχουν κοινά σύνορα ο τουρκικός λαός εκλαμβάνει την ΠΓΔΜ ως τον «κοντινότερο γείτονά του». 
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανανέωση παλαιότερης συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, με την οποία προβλεπόταν και η εκπαίδευση αξιωματικών της πΓΔΜ, στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο, εφαρμογής και υλοποίησης του νεοοθωμανικού δόγματος του υπεξ. Α. Νταβούτογλου, που υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να προωθήσει την επιρροή της και ει δυνατόν τον έλεγχό της σε χώρες και περιοχές της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας, αναδεικνυόμενη σε περιφερειακή δύναμη.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία και απέστειλε πρέσβη, αλλά επίσης αναγνώρισε τη χώρα μαζί με το ιστορικό παρελθόν των 1.000 χρόνων και όχι με κάποιο αρκτικόλεξο», ανέφερε επίσης ο κ. Γκιονούλ, ο οποίος, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

  http://elladasimera.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης