ΡΙΚ-Κύπρος: Ο ρόλος των Βρετανών στο Κυπριακό

Τι αναφέρουν απόρρητα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις

 

Από τις αρχές του 1980 κιόλας, είχε πληροφορίες η βρετανική κυβέρνηση ότι o τότε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς θα προχωρούσε στην ανακήρυξη «κράτους» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Αυτό αναφέρεται σε απόρρητα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, π[ου αποδεσμεύτηκαν από τα αρχεία Φόρεϊν Όφις.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στα έγγραφα αναφέρεται πως η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να αντιδράσει με πολύ έντονο τρόπο για να αποτραπεί, αν ήταν δυνατό, η ενέργεια αυτή του Ντενκτάς και να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να το αναγνωρίσει, καλώντας και τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Επίσης , σημειώνεται ότι θα καθιστούσε σαφές ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, σε άλλα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις της ίδιας χρονιάς τηρούνται ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Στις θέσεις των ηγετών και των δυο κοινοτήτων σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της διακοινοτικής , όπως αναφέρεται, διαμάχης, «διαπιστώνεται και στις δύο πλευρές σχεδόν τυφλή αδιαλλαξία και παραλογισμός».

Σε άλλο έγγραφο γίνεται αναφορά στο θέμα της χρήσης του αεροδρομίου του Ακρωτηρίου στη Βρετανική Βάσης Επισκοπής από ξένα αεροπλάνα, αφού ενημερωθεί η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όμως, σημειώνεται, δεν θα μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια χρήση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης