Άρχισαν οι περιπολίες της Frontex στην Ορεστιάδα

2.100 παράνομοι μετανάστες πέρασαν τα σύνορα σε δέκα ημέρες!

Επίσημη πρώτη για τους ευρωπαίους συνοριοφύλακες, οι οποίοι έπιασαν δουλειά στην Ορεστιάδα με στόχο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σήμερα, έγινε η παρουσίαση των ομάδων ταχείας αντίδρασης (RABIT) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (Frontex) έξω από την Ορεστιάδα, παρουσία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, του Γάλλου υπουργού Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν και του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex, Ιλκα Λαΐτινεν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόλις χθες, έγιναν 115 συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Ορεστιάδα, αριθμός μειωμένος κατά 50% από τον συνήθη μέσο όρο στην περιοχή. Το τελευταίο δεκαήμερο, παρατηρείται πτώση έως και 25% της διέλευσης παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο αριθμός ωστόσο παραμένει εξαιρετικά μεγάλος (2.100) έναντι 2.700 το προηγούμενο 10ημερο.

Οι ευρωπαίοι συνοριοφύλακες περιπολούν ήδη, μαζί με ελληνικές δυνάμεις, υπό ελληνικό συντονισμό και διοίκηση και με επικεφαλής έλληνα αστυνομικό, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ειδικότερα στο χερσαίο τμήμα των συνόρων, έκτασης 12,5 χιλιομέτρων.

Από τη συνολική δύναμη των 175 ανδρών, είχαν ήδη φτάσει μέχρι χθες τα μεσάνυχτα στον Έβρο 155 άνδρες, από 16 χώρες - από τις 24 συνολικά που συμμετέχουν. Συνδράμουν στο έργο του ελέγχου της λαθρομετανάστευσης, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, θερμικές κάμερες, ισχυρά κιάλια, σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού, εναέρια (ελικόπτερο) και επίγεια μέσα (βαν, οχήματα, κ.α.).

Ιδιαίτερα, θα βοηθήσουν επίσης, στην ταυτοποίηση των στοιχείων και της εθνικότητας των λαθρομεταναστών χωρίς χαρτιά και την καλύτερη διαχείρισή τους, καθώς η κάθε χώρα από την οποία προέρχονται διαθέτει και διαφορετική εμπειρία λαθρομετανάστευσης, σε σχέση με την εθνική κατανομή των παράνομων μεταναστών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Ιλκα Λαΐτινεν τόνισε ότι η αποστολή των RABIT «είναι προσωρινού χαρακτήρα, με χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος του χρόνου». Σημείωσε επίσης, ότι η παρουσία της δύναμης φιλοδοξεί να συμβάλει στην κατεύθυνση «αποθάρρυνσης και αποτροπής» των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο, αλλά στέλνει επίσης μηνύματα σε όλες τις χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Πηγή: NewsBeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης