Ανησυχία στις αγορές για το χρέος της Ιρλανδίας

Συναγερμός έχει σημάνει για την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας.

Το spread του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου άγγιξε ακόμα και τις 685 μονάδες βάσης, συμπαρασύροντας και το spread του πορτογαλικού 10ετούς πάνω από τις 500.

Οι φόβοι για τα δημοσιονομικά στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία, «έριξαν» τα Χρηματιστήρια στην Ασία ενώ το Ευρώ «βυθίστηκε» την Παρασκευή κάτω από τα 1,36 δολάρια.

Κοινή ανακοίνωση για τον κατευνασμό των αγορών σε σχέση με το ιρλανδικό χρέος εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι G20. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν επιβεβαιώνει δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η Ιρλανδία υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή της στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στο Δουβλίνο να ζητήσει βοήθεια αν το κρίνει αναγκαίο. Δεν χρειάζεται το μηχανισμό, δηλώνει επισήμως η Ιρλανδία.
Ιρλανδικός πυρετός στη ζώνη του Ευρώ

Έκτακτες συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου των G20 είχαν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γαλλίας, μετά τον πανικό που κατέλαβε τις αγορές εκτοξεύοντας σε ύψος ρεκόρ τα ιρλανδικά spreads και επηρεάζοντας και αυτά της Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Το spread του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου άγγιξε ακόμα και τις 685 μονάδες βάσης, συμπαρασύροντας το spread του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου πάνω από τις 500 μονάδες και το ελληνικό στις 930 μονάδες.

Βουτιά στα Χρηματιστήρια - Βυθίστηκε το Ευρώ

Οι φόβοι για τα δημοσιονομικά στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις ασιατικές αγορές. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,39% και του Χονγκ Κονγκ με 1,93%. Πτωτικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, κάτω από τα 1,3600 δολάρια.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις αγορές σε σχέση με το ιρλανδικό πρόβλημα, οι Ευρωπαίοι G20 εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν την Ιρλανδία ή κάποια άλλη χώρα.

Μπαρόζο: Έτοιμη η Ε.Ε. για στήριξη της Ιρλανδίας

Μέχρι στιγμής πάντως η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει την υποστήριξη του μηχανισμού της Ε.Ε. Ωστόσο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η Ιρλανδία βρίσκεται στο κατώφλι του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η Ιρλανδία έχει πλήρη χρηματοδότηση έως τον Ιούνιο του 2011 και διαθέτει σημαντικά αποθέματα μετρητών. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να καταφύγει για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν.

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να στηρίξει την Ιρλανδία, αν χρειαστεί» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώ χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της Άγκελα Μέρκελ η οποία τόνισε ότι «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια ως προς την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιρλανδία».

Νωρίτερα, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα οδηγηθεί σε πτώχευση, λέγοντας πως δεν έχουν καταλάβει τους μηχανισμούς στήριξης στους οποίους μπορεί να προσφύγει μία χώρα της Ευρωζώνης.

Πυρά Ιρλανδού Πρωθυπουργού για τη δήλωση της Μέρκελ

Ωστόσο, μία άλλη δήλωση της Αγκελα Μέρκελ ότι «αν μία χώρα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, αυτός δεν θα καλύψει όλο το ποσό αλλά μέρος του θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές» με την οποία συντάχθηκε και η Γαλλίδα υπ. Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ προκάλεσε την αντίδραση του Ιρλανδού πρωθυπουργού.
«Δεν ήταν εποικοδομητικό», τόνισε σημειώνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις ενέτειναν την ανησυχία των αγορών.

Πηγή: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης