Τελικά “έφαγε πόρτα” στη Μόσχα η Τίνα Μπιρμπίλη

Για τα ελληνικά ΜΜΕ, η πρόσφατη επίσκεψη της κ.Μπιρμπίλη στη Μόσχα, ήταν γεμάτη θετικά για την ελληνική εξωτερική και ενεργειακή πολιτική. Ουδέν ανακριβέστερο αυτού.

Τα ΜΜΕ λοιπόν, που τα είδαν όλα καλά κι ωραία, προσπάθησαν να φτιάξουν και το προφίλ της υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, γράφοντας γι’ αυτήν ότι θέλησε να δει τη νύκτα το μαυσωλείο του Λένιν (είναι κλειστό τη νύκτα, εκτός κι αν ήθελε να το δει απ’ έξω) και να κάνει βραδινή βόλτα στην Κόκκινη Πλατεία.

Εκεί βέβαια, βλέποντας ένα ξένο προς την υψηλή, σαλονάτη αισθητική της, κτίριο, το χαρακτήρισε ως κίτς. Προφανώς, δεν βρισκόταν κάποιος μαζί της για να της πει ότι πρόκειται για ένα από τα ιστορικά κτίρια της Μόσχας, παλιό, νεοκλασικό αριστούργημα Ιταλού αρχιτέκτονα, το γνωστό «Γκούμ».
Προφανώς, συνολικά η Ρωσία δεν είναι του γούστου της κ.Μπιρμπίλη. Κι’ όμως, πήγε εκεί με μεγάλες ελπίδες. Στη συνέχεια μάλιστα, η κυβέρνηση διοχέτευσε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, κατά την επίσκεψή τους στη Μόσχα, στις 25-10-2010, όπου παραβρέθηκαν στην πολύ σημαντική Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας, πέτυχαν την αναθέρμανση του πετρελαιαγωγού, Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Μόνο που δεν μας είπαν και ότι οι Ρώσοι έστρωσαν κόκκινο χαλί για να την υποδεχτούν. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και άκρως απογοητευτική για την Ελλάδα. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Μόσχα, οι Ρώσοι επέδειξαν πρωτοφανή ψυχρότητα για τα δεδομένα επίσκεψης Έλληνα υπουργού.

Παρότι, κατά τις ίδιες πηγές, η κ.Μπιρμπίλη επιθυμούσε μια κατ’ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό της υπουργό Ενέργειας, Σεργκέϊ Σμάτκο, αυτός περιορίστηκε να την δει για λίγο, όχι στο γραφείο του στο υπουργείο, αλλά σε έναν χώρο στο ξενοδοχείο President της Μόσχας, όπου διεξαγόταν το παγκόσμιο φόρουμ για την Ενέργεια. Συγκεκριμένα, λίγο προτού κατεβεί στην αίθουσα του συνεδρίου, μεταξύ των άλλων έκανε μια στάση και είδε την κ.Μπιρμπίλη και Μανιάτη.

Η ψυχρότητα Σμάτκο προς την κ.Μπιρμπίλη οφείλεται, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στην αδιαφορία που είχε επιδείξει η υπουργός απέναντι στις τρεις επιστολές που τις είχε στείλει ο Ρώσος υπουργός αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Στις επιστολές, όπου, εκτός από τις ευχές, της πρότεινε άμεσα συνάντηση, η Ελληνίδα υπουργός, υποστηρίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, ούτε καν μπήκε στον κόπο να απαντήσει και να ευχαριστήσει το Ρώσο υπουργό.

Πίσω όμως, από αυτή την τυπική επίδειξη ψυχρότητας από τους Ρώσους, υπάρχουν ουσιαστικές αιτίες. Και αυτές αφορούν τη μεγάλη δυσαρέσκεια της Μόσχας για την τακτική της Αθήνας να κρύβεται πίσω από την άρνηση της Βουλγαρίας για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και έτσι να μην κινείται καθόλου αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο θα έφερνε πολλά χρήματα στην Ελλάδα.

Στη Μόσχα θεωρούν ως δεδομένο ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την αρνητική στάση της Βουλγαρίας και τους περιβαλλοντικούς λόγους, για να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική γραμμή που δεν θέλει με τίποτα την κατασκευή του αγωγού. Αυτά ακριβώς άλλωστε, μετέφερε, εμμέσως πλην σαφέστατα, ο Σμάτκο, ακόμα και στην περιορισμένη συνάντηση που είχαν με την κ.Μπιρμπίλη και τον κ.Μανιάτη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι Ρώσοι πιστεύουν πως οι αποφάσεις για τα ενεργειακά στην Ελλάδα, λαμβάνονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά θεωρούν θετικό, έστω και αυτό το μικρό βήμα που έκανε η υπουργός, ενώ εκτιμούν ως θετική τη συνεισφορά του κ.Μανιάτη, τον οποίον διπλωματικοί κύκλοι φέρουν να «παλεύει» για τους αγωγούς.

Όσον αφορά πάντως, τη συμφωνία που διαφήμισε η κ.Μπιρμπίλη με τη ρωσική πλευρά για σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας που θα εξετάσει τις εκκρεμότητες και την πορεία υλοποίησης των συμφωνιών για τον αγωγό, αυτή είχε γίνει και πριν από οκτώ μήνες μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, αλλά ουδέποτε λειτούργησε.

(Η πρώτη φωτογραφία από το «κίτς», όπως το χαρακτήρισε η κ.Μπιρμπίλη, κτίριο στο κέντρο της Μόσχας, στην Κόκκινη Πλατεία).

Πηγή: Antinews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ