ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΡΤΑΣ: Γιορτή Πολιτισμού και ιστορικό γεγονός

Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που θα έχει διάρκεια και συνέχεια, η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης» προετοιμάζεται για τα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 7μ.μ. με έκθεση του Αρτινού ζωγράφου Απόστολου Τσιρογιάννη.

Θα είναι μια γιορτή πολιτισμού αλλά και ένα ιστορικό γεγονός για το Δήμο, είπε αναφορικά με τα εγκαίνια ο Δήμαρχος Αρταίων και πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Πάνος Οικονομίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο μαζί με τα άλλα μέλη του Δ/κού Συμβουλίου εν’ όψει των εγκαινίων και της έναρξης λειτουργίας της Πινακοθήκης.

«Εμείς που δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια για να ολοκληρωθεί η Δημοτική μας Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» νιώθουμε περήφανοι γιατί καταφέραμε μέσα από πολλές συνθήκες δύσκολες και αντιξοότητες να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο που εκτιμάμε ότι θα είναι για την τοπική κοινωνία ένα πολιτιστικό γεγονός που αξίζει τον κόπο να το αγκαλιάσουν όλοι οι συμπολίτες μας και της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο Δήμαρχος απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να παραβρεθούν στα εγκαίνια.

Παράλληλα με την έκθεση του Απ. Τσιρογιάννη η Δημοτική Πινακοθήκη στα εγκαίνιά της θα φιλοξενεί και τα μόνιμα εκθέματα τα οποία όπως ανέφερε ο Δήμαρχος είναι αρκετά σε πρώτη φάση και τα οποία προέρχονται από δωρεές ή χρησιδανεισμό τόσο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Φίλοι της Πινακοθήκης» του Δήμου Άρτας που εδρεύει στην Αθήνα όσο και της "Εικαστικής Πρωτοβουλίας" Άρτας.


Το Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης αποτελούν οι:
1. Παναγιώτης Οικονομίδης, Δήμαρχος Αρταίων, Πρόεδρος
2. Δημήτρης Βάσσος, μέλος Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης της Άρτας, Δημότης, Αντιπρόεδρος
3. Παναγιώτης Καραγιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος
4. Γιώργος Κοτσαρίδας, Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος
5. Ευάγγελος Χαρακλιάς, μέλος Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης των Αθηνών, Δημότης, Μέλος

Όλα τα μέλη του Δ.Σ. ήταν παρόντα στη συνέντευξη πλην του κ. Κοτσαρίδα ο οποίος έτυχε ν’ απουσιάζει στην Αθήνα όπως και το αναπληρωματικό μέλος Όλγα Γεροβασίλη που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων. Παρών και ο ζωγράφος Απ. Τσιρογιάννης.

Πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση με τα ΜΜΕ τα μέλη του Δ.Σ. συνήλθαν σε μια πρώτη συνεδρίαση κατά την οποία συζήτησαν κυρίως για τα οργανωτικά ζητήματα των εγκαινίων και της έκθεσης και αντάλλαξαν προβληματισμούς για τη συνέχεια της λειτουργίας της Πινακοθήκης.

Ο κ. Οικονομίδης επανέλαβε ότι «στόχευσή μας κάποια στιγμή είναι να προκαλέσουμε μια αναδρομική έκθεση Γιάννη Μόραλη που θ’ αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνο» τιμώντας έτσι το μεγάλο «δάσκαλο» γεννημένο στην Άρτα Γιάννη Μόραλη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ο οποίος δάνεισε το όνομά του στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ο κ. Οικονομίδης ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της Πινακοθήκης ενώ δήλωσε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση «έτσι ώστε αυτά τα εγκαίνια να έχουν την κατάλληλη συμμετοχή του κοινού- πέραν των επισήμων που θα προσκληθούν- για να αποτελέσει σαν πρώτο βήμα ένα γεγονός που θα το χαρακτήριζα ιστορικό για το Δήμο της Άρτας»

Είπε ακόμη ότι «η επόμενη έκθεση που θα ετοιμαστεί με την ευθύνη του επόμενου Δ.Σ. και της νέας Δημοτικής Αρχής η πρότασή μας θα είναι να είναι μία έκθεση ζωγραφικής του συνόλου των Αρτινών ζωγράφων αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών που είναι αρκετοί και δυστυχώς η Άρτα δεν τους γνωρίζει».

Η είσοδος στην Πινακοθήκη θα είναι δωρεάν για όλους ενώ θα υπάρχουν αίθουσες όπου θα εκπαιδεύονται οι μαθητές και θα γίνονται ειδικά μαθήματα διδασκαλίας τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική και τη χαρακτική.

Σε δηλώσεις προχώρησαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. καθώς και ο κ. Τσιρογιάννης.

Ο Β. Χαρακλιάς τόνισε: «Όταν μας ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο που ήταν ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας ότι είχε σκοπό να ξεκινήσει την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης χαιρετίσαμε αυτή την πρωτοβουλία και την ενστερνιστήκαμε. Συστήσαμε μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε.

Η αρχική μας προσπάθεια ήταν να συγκεντρώσουμε από τις συνδρομές των μελών μας ένα ποσό το οποίο διαθέσαμε για αγορά με συνδρομή και του Απ. Τσιρογιάννη αλλά και ενός μέλους μας, του Θανάση Κονταξή, να προχωρήσουμε στην αγορά κάποιων πινάκων αξιόλογων ζωγράφων και τους οποίους είχαμε από αρχής σαν στόχο να τους χρησιδανείσουμε στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης».

Σε όλο αυτό το διάστημα είχαμε επικοινωνία και συνεργασία με το Δήμαρχο έτσι ώστε όλος αυτός ο στόχος να προωθηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φτάσαμε λοιπόν στα εγκαίνια. Δεν θα περιοριστούμε μόνο στη διάθεση των πινάκων αυτών γιατί πιστεύουμε ότι η Πινακοθήκη για να μπορέσει να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βαθμό τους πολίτες της Άρτας πρέπει να αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που αυτό σημαίνει κατά τη γνώμη μας το να λειτουργεί με τρόπο που να κινητοποιεί τον Αρτινό συνέχεια και να τον βοηθάει στο να αναβαθμίζεται μορφωτικά και πολιτιστικά.

Είμαστε εδώ λοιπόν στη διάθεση της πόλης, του Δημάρχου, όλων των οργάνων που βοηθούν αυτό το στόχο και θα είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε με οποιοδήποτε μέσο πρόσφορο μπορούμε. Θεωρώ ότι αυτός ο στόχος θα προσφέρει πάρα πολλά στον Αρτινό λαό και θα πρέπει από δω να τονίσουμε τις προσπάθειες και του Δήμαρχου του Πάνου του Οικονομίδη και του Απ. Τσιρογιάννη που προσπάθησε αρκετά σ’ αυτόν τον τομέα και όλων αυτών που έχουν βοηθήσει και που θα βοηθήσουν σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια».

Η Πινακοθήκη πρέπει ν’ αγκαλιαστεί απ’ το σύνολο των Αρτινών καλλιτεχνών κατ’ αρχάς, αποφοίτων της ανωτάτης σχολής καλών τεχνών οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και βρίσκονται στην Αθήνα κυρίως αλλά και απ’ όλο τον Αρτινό λαό και κυρίως από τη νεολαία τόνισε ο Δημ. Βάσσος λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Θέλω να θυμίσω ότι εδώ και αρκετά χρόνια μερικοί ονειροπόλοι τους οποίους αρκετοί θεώρησαν τότε ουτοπιστές με κύριο ρόλο μέσα σ’ αυτούς τον Αποστόλη τον Τσιρογιάννη, διαπίστωσαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας πινακοθήκης. Επίσης πρέπει να σταθώ στο Δήμαρχο ο οποίος αγκάλιασε αυτή την ιδέα, την ξεκίνησε, την υλοποίησε, την ολοκλήρωσε και την εγκαινιάζει. Και στους δυο χρωστάμε πάρα πολλά.

Ο μεγάλος ο δάσκαλος δυστυχώς δεν θα είναι μαζί μας σωματικά τουλάχιστον αλλά σίγουρα στα εγκαίνια και σε κάθε εκδήλωση της πινακοθήκης θα ‘ναι ανάμεσά μας και θα μας δίνει το παράδειγμα. Καλό θα ήταν να είχαμε μερικά έργα του Μόραλη έστω ένα-δύο. Δυστυχώς ακόμη δεν αποκτήθηκαν. Προσπάθειες και απ’ το Δήμο αλλά νομίζω και απ’ τις δύο εταιρίες που υπάρχουν πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς σαν Εικαστική Πρωτοβουλία είμαστε Αρτινοί που μένουμε στην Άρτα, είμαστε λίγοι δυστυχώς ακόμη, μόνο 25 ιδρυτικά μέλη, θέλουμε να γίνουμε πιο πολλοί, καταβάλουμε εισφορές κι ένα ποσό εισδοχής και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθάμε τον εκάστοτε δήμαρχο στην προσπάθεια της Πινακοθήκης είτε με την εξεύρεση πινάκων είτε με τρόπους λειτουργικότητας, με οτιδήποτε χρειαστεί.

Πιστεύουμε ότι η Άρτα είναι μία πόλη η οποία δεν διακρίνεται τόσο για την αισθητική της. Άρα λοιπόν η Πινακοθήκη χρειαζότανε. Μερικοί θα πούνε ναι Πινακοθήκη κι όχι πολιτιστικό κέντρο; Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Και πολιτιστικό κέντρο και πινακοθήκη. Σήμερα γίνεται ένα βήμα, ας ακολουθήσουν κι άλλα.

Υπάρχουν Αρτινοί που έχουν οικονομική επιφάνεια και ερεθίσματα, αυτούς τους καλώ όλους κι αυτή είναι η προσπάθεια της Εικαστικής Πρωτοβουλίας, να δωρίσουν πίνακες στην πινακοθήκη μας εμπλουτίζοντάς την και θα μείνουν και στη μνήμη των Αρτινών ότι είναι κάποιοι οι οποίοι συνέβαλαν όχι στην εικαστική αλλά στην πολιτισμική παιδεία την οποία τουλάχιστον αυτός ο τόπος έχει ανάγκη».

Ο Παν. Καραγιώργος υπογράμμισε: «Όπως όλοι γνωρίζετε σ’ αυτή τη μικρή πόλη που ζούμε πρωταρχική σημασία η παρούσα Δημοτική Αρχή έδινε πάντα στον πολιτισμό. Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε πραγματικότητα και είμαστε περήφανοι που έγινε επί των ημερών μας η δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης «Γιάννης Μόραλης».

Φιλοδοξία της Δημ. Αρχής δεν είναι να μείνει ένα κτίριο το οποίο θα στεγάζει κάποιους πίνακες ή κάποιες περιοδικές εκθέσεις αλλά να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο, μια κυψέλη των εικαστικών τεχνών στην Άρτα. Κάτι που μέχρι τώρα έλειπε. Σ’ αυτό το πλαίσιο λειτουργίας θέλουμε και φιλοδοξούμε ν’ αποκτήσει επισκεψιμότητα απ’ όλους τους συμπολίτες μας πάνω απ’ όλα όμως θέλουμε εκεί να κατευθύνεται το μεγάλο μέρος της νεολαίας, το μεγάλο μέρος των σχολικών εκδρομών γιατί από κει θα ξεκινήσει μια καινούργια μέρα για τις εικαστικές τέχνες στην Άρτα».

Η έκθεση του κ. Τσιρογιάννη παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στα Γιάννενα. Από κει θα μεταφερθεί στην Άρτα και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Θα λειτουργεί καθημερινά 9-1 το μεσημέρι και από 5-8 το απόγευμα. Ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μία προσπάθεια που γίνεται σήμερα για την πόλη απ’ την οποία δυστυχώς λείπω πολλά χρόνια και είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που απέχω αλλά επιτέλους κάποιοι φίλοι που συνδέθηκα κατά καιρούς μαζί τους συζητώντας γεννήθηκε η ιδέα για την Πινακοθήκη.

Σιγά – σιγά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια και ένας βασικός συντελεστής ήταν ο Δήμαρχος ο οποίος τάχθηκε αμέσως να υλοποιηθεί η ιδέα και επιτέλους έγινε παρότι υπήρξαν πάρα πολλές αντίξοες συνθήκες. Δεν θέλω αναφερθώ γι’ αυτά αυτή την εποχή αλλά δεν θα τ’ αφήσω όμως χωρίς να τα μάθει ο κόσμος.

Κάποια άλλη ώρα ίσως. Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή το έργο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει εικαστικές δραστηριότητες στη ζωγραφική, στη χαρακτική και στη γλυπτική. Είναι μια προσπάθεια που στόχος είναι να αναβαθμιστεί η πόλη και ελπίζω η συνεργασία αυτή να ‘ναι πάντα ζωντανή με στόχο πάντα όμως την βελτιωμένη ποιότητα.

Ας αρχίσουμε μ’ αυτά τα λίγα έργα τώρα και σιγά – σιγά η ουσία είναι να βρεθούν χορηγοί ώστε η ποιότητα να συντηρείται και να εμπλουτίζεται συνεχώς με έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης