Δέκα Ελληνοαμερικανοί στη μάχη της εκλογής

Στο Ιλινόις, η μάχη του Αλέξη Γιαννούλια να κρατήσει την έδρα που κατείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία είναι οριακή και αμφίρροπη. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και βρίσκονται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.


Τελευταία δημοσκόπηση (25-30 Οκτωβρίου) που διενεργήθηκε από το YouGov στο Διαδίκτυο δείχνει τον 34χρονο Ελληνοαμερικανό πολιτικό να προηγείται 47% έναντι 44% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Μαρκ Κιρκ, ενώ παλαιότερη (18-22 Οκτωβρίου) που διενεργήθηκε από τη Chicago Tribune/WGN έδινε προβάδισμα στον Κιρκ με 44% έναντι 41% του Γιαννούλια.

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί, σύμφωνα με το επιτελείο των Δημοκρατικών, από το ποσοστό συμμετοχής των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, τους οποίους επιχείρησε για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες να κινητοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα με τη συμμετοχή το περασμένο Σάββατο σε συγκέντρωση στο Σικάγο υπέρ της υποψηφιότητας Γιαννούλια. Στη Φλόριντα, ο κυπριακής καταγωγής κυβερνήτης Τσαρλς Κριστ, που εκλέχθηκε με τους Ρεπουμπλικανούς, κατέρχεται ως ανεξάρτητος για τη Γερουσία. Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν δεύτερο με 30%, πολύ πίσω από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Μαρκ Ρούμπιο, που συγκεντρώνει το 47%. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε καλέσει παρασκηνιακά την περασμένη εβδομάδα τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μικ, να αποσυρθεί από την κούρσα (συγκεντρώνει το 21%) και να στηρίξει τον Κριστ, ώστε η έδρα να μην πέσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.

Οκτώ για τη Βουλή

Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τους 8 Ελληνοαμερικανούς ομοσπονδιακούς βουλευτές οι 4 θεωρούνται ότι έχουν εξασφαλίσει την επανεκλογή τους. Πρόκειται για τους Γκας Μπιλιράκις (Ρεπ., Φλόριντα 9η περιφέρεια), Σέλεϊ Μπέρκλεϊ (Δημ., 1η περιφέρεια, Νεβάδα), Τζον Σαρμπάνις (Δημ., 3η περιφέρεια, Μέριλαντ) και Νίκι Τσόγκας (Δημ., 5η περιφέρεια, Μασαχουσέτη). Στη 18η περιφέρεια του Οχάιο ο 49χρονος Ζακ Σπέις, με καταγωγή από την Ικαρία, υπήρξε ο πρώτος Δημοκρατικός ο οποίος το 2006, ύστερα από δεκαετίες, κέρδισε με μεγάλη διαφορά την έδρα της περιοχής. Φέτος, αντιμετωπίζει τον Μπομπ Γκιμπς και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του θα είναι στήθος με στήθος.

Με λιγότερες πιθανότητες επανεκλογής εμφανίζεται στην 24η περιφέρεια της Φλόριντα, η Σούζαν Κοσμάς. Στη Νεβάδα και στην 3η περιφέρεια, η Ντίνα Τάιτους, που κέρδισε για πρώτη φορά το 2008, έχει την πιο δύσκολη αποστολή, αφού αντιμετωπίζει τον πριμοδοτούμενο από το Tea Party Ρεπουμπλικανό Τζο Χεκ.

Οι δημοσκοπήσεις και εδώ δείχνουν ότι η πλάστιγγα κλίνει προς τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά ανάλυση της «New York Times» έφερνε την Τάιτους ισοδύναμη με τον αντίπαλό της. Από τους παραπάνω Ελληνοαμερικανούς μόνο ο Ντιν Σκόντρας δεν διεκδικεί την επανεκλογή του, ο οποίος κατεβαίνει για δεύτερη φορά ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την έδρα της 1ης περιφέρειας του Μέιν, χωρίς όμως μεγάλες ελπίδες να επικρατήσει του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης