Τυπώνονται δραχμές στο νομισματοκοπείο;

Απαντήσεις για όσα ακούγονται περί χρεοκοπίας και... καταστροφολογίας

Πολλά ακούγονται περί χρεοκοπίας, περί καταθέσεων, περί δανείων και γενικά περί καταστροφολογίας. Ερωτήσεις και ατελείωτα σενάρια «πέφτουν» από παντού. Ερωτήσεις που κυκλοφορούν στην πιάτσα ψάχνουν απαντήσεις…

- Ακούω ότι κατά τον Μάρτιο θα χρεοκοπήσει η χώρα…

Μια χώρα δεν χρεοκοπεί επειδή έχει μεγάλο χρέος. Όλες οι χώρες έχουν χρέος. Άλλες μεγαλύτερο, άλλες μικρότερο. Το πρόβλημα είναι πως διαχειρίζεσαι το χρέος. Με ποιο τρόπο αποπληρώνεις τα δάνεια σου. Και κυρίως με πιο κόστος (επιτόκιο). Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη. Θα ξεπεράσει φέτος το 140% του ΑΕΠ.

Τα περί Μαρτίου ακούγονται γιατί τότε πρέπει πληρώσουμε παλιά δάνεια και να αναχρηματοδοτήσουμε άλλα. Όμως πέραν από τα κλασικά έσοδα (όποια και να είναι αυτά) θα βάλουμε και στο συρτάρι την επόμενη δόση 9 δισ. ευρώ του δανείου από την τρόικα. Ταμειακά μέχρι και το 2013 είμαστε -θεωρητικά- εντάξει. Εφόσον παίρνουμε κανονικά τις δόσεις. Θα εξυπηρετούμε το χρέος και με σχετικά καλό επιτόκιο για τα σημεία των καιρών.

- Και αν δεν φτάσουν τα λεφτά; Η κυβέρνηση ακούω ότι θα δεσμεύσει το 70% των τραπεζικών μου λογαριασμών…

Αυτά έχουν συμβεί μόνο σε καιρό πόλεμου. Βάσει και της κοινοτικής νομοθεσίας (γιατί η Ελλάδα δεν αποφασίζει μόνη της για τίποτα σχεδόν) το Δημόσιο εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις. Μάλιστα και μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ για κάθε καταθέτη και σε κάθε τράπεζα.

- Μα δεν έχουν πρόβλημα οι τράπεζες λόγω κρίσης;

Εν μέσω κρίσης οι τράπεζες έκαναν 12 αυξήσεις κεφαλαίου και άντλησαν περίπου 20 δισ. ευρώ. Επιπλέον έχουν και το πακέτο ενισχύσεων-εγγυήσεων 28 δισ. ευρώ από το Δημόσιο. Και ήδη πολλές ξεκίνησαν πάλι να δανείζονται από την διατραπεζική αγορά (από άλλες τράπεζες δηλαδή). Επίσης χορηγούν πλέον με μεγάλη δυσκολία δάνεια, βελτιώνοντας έτσι τα χαρτοφυλάκια και τους λογαριασμούς τους.

- Μα μήπως με συμφέρει να τα βγάλω έξω τα χρήματα μου; Ποτέ δε ξέρεις τι γίνεται…

Εάν βγάλουμε από την εξίσωση την παράμετρο της… παράνοιας, τα ξένα ιδρύματα δεν προσφέρουν περισσότερο ανταγωνιστικά τραπεζικά προϊόντα σε σχέση με τα ελληνικά. Εάν βάλουμε στην εξίσωση την παράμετρο της παράνοιας τότε θυμίζουμε ότι το Δημόσιο μπορεί να βρει τα λεφτά μας και σε ξένες τράπεζες…

- Και εάν όλοι τρέξουν να σηκώσουν τα λεφτά τους; Τι θα γίνει με τις τράπεζες;

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ακόμα και στην μεγάλη αμερικανική κρίση.

- Και εάν γυρίσουμε στη δραχμή; Όλα αυτά δεν ανατρέπονται;

Δεν θα μας αφήσουν να γυρίσουμε στη δραχμή. Θα καταρρεύσει ο μηχανισμός στήριξης της τρόικας που τώρα προστατεύει και την Ιρλανδία και ίσως αργότερα και άλλες χώρες. Το ντόμινο των επιπτώσεων θα είναι ραγδαίο. Κανείς δεν θέλει να συμβεί αυτό….

- Μου είπε ένας γνωστός ότι μυστικά τυπώνουν δραχμές…

Σας παρακαλούμε δώστε μας την διεύθυνση να πάμε για ρεπορτάζ. Στο νομισματοκοπείο πάντως πηγαίνουμε κατά καιρούς και σας διαβεβαιώνουμε δεν υπάρχει δραχμή!

- Το δάνειο θα μπορέσουμε να το αποπληρώσουμε;

Οι όροι αποπληρωμής μόλις έγιναν ευνοϊκότεροι. Έντεκα χρόνια αποπληρωμής και με χαμηλό επιτόκιο. Και εάν όλα πάνε καλά ίσως επιστέψουμε και στις αγορές για ενισχύσεις.

- Ποτέ θα δούμε φως στο τούνελ;

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ελπίζει μέσα στο 2011. Οι δανειστές μας το βλέπουν για το 2012.

Πηγή: NewsBeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ