Τρεις Ελληνοαμερικανίδες κέρδισαν στις εκλογές σε τοπικό επίπεδο

Ελληνοαμερικανίδες συμμετέχουν πλέον ενεργά στα πολιτικά δρώμενα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από την Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου, η οποία είναι το μοναδικό μέλος της Γερουσίας που είναι ελληνικής καταγωγής και τη Δημοκρατική Σιέλι Μπέρκλι, τη μόνη ελληνικής καταγωγής γυναίκα στη Βουλή, τρεις νεαρές ομογενείς έχουν καταφέρει στις προχθεσινές εκλογές να κερδίσουν σημαντικές θέσεις, σε τοπικό επίπεδο.

Η δικηγόρος Αραβέλλα Σιμωτά, που κατάγεται από την Κεφαλονιά, εκλέχθηκε στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας, ως υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος. Αναμενόταν να ήταν η πρώτη Ελληνοαμερικανίδα που θα γινόταν μέλος της Βουλής, επειδή δεν είχε κανένα αντίπαλο στις εκλογές.

Τελικά, εκτός από την ίδια εκλέχτηκε και μια άλλη Ελληνοαμερικανίδα, που αν και είχε περιορισμένες πιθανότητες, κατάφερε να ξεπεράσει τα προγνωστικά και να κερδίσει. Πρόκειται για τη Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη από την περιοχή Μπρούκλιν και Στάτεν Αϊλαντ, όπου επίσης ζουν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς.

Η Αραβέλλα Σιμωτά συμμετείχε από την εφηβική ηλικία της στα κοινά της Ομογένειας, αλλά και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας. Ενεργοποιήθηκε κυρίως μέσα από περιβαλλοντολογικούς φορείς και συνεργάστηκε με πολιτικούς της περιοχής, προωθώντας ζητήματα οικολογίας, παιδείας, υγείας και ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εξασφάλισε την υποστήριξη όλων των στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος στην περιφέρειά της και η οικονομική στήριξη που είχε, κυρίως από Ελληνοαμερικανούς, ήταν τέτοια ώστε κανένας Ρεπουμπλικανός δεν θέλησε να σταθεί απέναντί της στις εκλογές. "Η βοήθεια της Ομογένειας ήταν συγκινητική και χωρίς αυτή θα ήταν πολύ δύσκολο να εκλεγώ", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σιμωτά, σημειώνοντας ότι "τα τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμιστεί περισσότερο η συμμετοχή Ελληνοαμερικανών στην πολιτική ζωή της Αμερικής. Όχι μόνο από πλευράς υποψηφίων, αλλά σε αρκετές περιφέρειες όλοι γνωρίζουν ότι οι Έλληνες έχουν υπολογίσιμη δύναμη". Τη θέση που κατέλαβε στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης κατείχε για δέκα χρόνια ο ομογενής Μιχάλης Γιάνναρης, ο οποίος εκλέχθηκε στην πολιτειακή Γερουσία.

Η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία είχε εργαστεί στο Γραφείο του πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, κέρδισε στις εκλογές της Τρίτης το Δημοκρατικό αντίπαλό της στην περιοχή Μπρούκλιν και Κουίνς. «Ήταν δύσκολος ο αγώνας μου, είχα την στήριξη πολλών ομογενών της περιφέρειάς μου και έτσι τα κατάφερα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαλλιωτάκη, σημειώνοντας ότι «είναι ευχάριστο που όλο και περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί ασχολούνται με την πολιτική».

Ο πατέρας της κ. Μαλλιωτάκη κατάγεται από την Κρήτη και η μητέρα της είναι εξόριστη από το «δικτατορικό καθεστώς» του Κάστρο στην Κούβα, όπως σημειώνει στο βιογραφικό της. Σπούδασε οικονομικά και εκτός από την υπηρεσία της στο Κυβερνείο της Νέας Υόρκης, εργάστηκε σε τοπικούς φορείς για κοινωνικά θέματα.

Μια άλλη Ελληνοαμερικανίδα που συμμετείχε στις εκλογές της περασμένης Τρίτης είναι η δικηγόρος Μαριάννα Σπυροπούλου, από το Σικάγο. Η κ. Σπυροπούλου εκλέχθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα στο διοικητικό συμβούλιο των Επιτρόπων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας για την Αποκατάσταση των Υδάτων της Μείζονος περιοχής του Σικάγο, με εξαετή θητεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιοχή ελέγχου υδάτων στον κόσμο, που ετησίως διαχειρίζεται περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Η Μαριάννα Σπυροπούλου απέδειξε ότι έχει καθολική αποδοχή από τους ψηφοφόρους της κομητείας Κουκ, της κεντρικής περιοχής στο Σικάγο, κάτι που εκφράστηκε και στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ήρθε πρώτη σε ψήφους, ενώ τον Αύγουστο του 2009 είχε διοριστεί Επίτροπος από τον Κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλινόι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σπυροπούλου ανέφερε ότι στην παρούσα πολιτική συγκυρία η εκστρατεία της δεν ήταν εύκολη, αν και ήδη έχει δεχτεί προτάσεις για άλλες πολιτειακές θέσεις, κάτι που δεν αποκλείει στο μέλλον. «Για τώρα», όπως είπε, «δεσμεύομαι να εργασθώ για τη δημιουργία και διατήρηση πολιτικών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος από πλημμύρες, καταιγίδες και επεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα».

Η Μαριάννα Σπυροπούλου είναι κόρη του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, Συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ και ξαδέλφη του Αλέξη Γιαννούλια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Εισαγγελέας και ανώτερο στέλεχος της Πολιτειακής Υπηρεσίες Ακροάσεων. Έχει εργαστεί σε ερευνητικό πρόγραμμα στο Λονδίνο, ενώ έχει ασχοληθεί με έρευνες και αναλύσεις για την οικονομία και την πολιτική της Ρωσίας και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ