ΑΛΒΑΝΙΑ: Το νέο «αστέρι» της Αδριατικής

Αυξάνεται το ενδιαφέρον Βρετανών για ακίνητα στη χώρα. Ολοένα και πιο έντονη κάνει την εμφάνισή της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη η Αλβανία. 

Πρόσφατα ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet την κατέταξε μεταξύ των 10 προορισμών που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί το 2011 ενώ δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» τη χαρακτηρίζει το νέο «αστέρι» της Αδριατικής.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αλβανία προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν σε τοπία πλούσιου φυσικού κάλλους και να ανακαλύψουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο αριθμός επισκεπτών από το εξωτερικό καταγράφει αύξηση και στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τουριστικοί παράγοντες αλλά και αερομεταφορείς, όπως η βρετανική British Airways, η οποία εκτελεί τακτικές πτήσεις από και προς τα Τίρανα, συνδέοντας τη Βρετανία με την Αλβανία.

Η ανάγκη κατασκευής νέων τουριστικών υποδομών οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες από το εξωτερικό στην ίδρυση εταιρειών με έδρα την αλβανική πρωτεύουσα ή άλλες περιοχές γύρω απ' αυτή, δημιουργώντας παράλληλα αύξηση στη ζήτηση ακινήτων για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας ακινήτων 90MD Μπερνάρντ Έλις, η ίδρυση εταιριών από αλλοδαπούς στα Τίρανα οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.

Ένα τελευταίο παράδειγμα στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων από ξένους «παίκτες» είναι και το νέο έργο ανάπτυξης οικιστικού συγκροτήματος, στη λίμνη των Τιράνων, όπου η εταιρία αρχιτεκτόνων MVRDV με έδρα το Ρότερνταμ σχεδιάζει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας «αλυσίδας» πάρκων γύρω από τη λίμνη. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται ή να κάνουν περιπάτους υπό τη σκιά δέντρων Τζακαράντα, που το ύψος τους φθάνει έως και 20 μέτρα.

Τα οικιστικά ακίνητα προβλέπεται ότι θα καλύπτουν συνολική επιφάνεια 225.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι γραφειακοί χώροι 60.000 τ.μ. Καταστήματα λιανικής πώλησης θα καλύπτουν επιφάνεια 60.000 τετραγωνικών μέτρων και η όλη επένδυση εκτιμάται στα 600 εκ. ευρώ. Το ίδιο έργο περιλαμβάνει και μια σειρά κτισμάτων, καλυμμένων με διαφόρων μορφών πέτρες, έτσι ώστε να σχηματίζουν την εικόνα μιας γιγάντιας μορφής βράχου στη λίμνη του πάρκου.

Εξάλλου το Aqua Gardens αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του έργου και περιλαμβάνει την κατασκευή διαμερισμάτων ενός ή δύο δωματίων, στούντιο, καθώς και υποδομών ξεκούρασης και ευεξίας για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων ξεκινούν από 30.000 λίρες Αγγλίας για ένα στούντιο και από 60.000 λίρες Αγγλίας για ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια.

Η εταιρία που ανέλαβε την πώληση των διαμερισμάτων είναι η Albania Acquisitions και ήδη οι εκπρόσωποί της διαπιστώνουν ότι οι Βρετανοί αναμένεται πως πέρα από το ακίνητο που θα αναζητήσουν κοντά στις αλβανικές ακτές, θα ψάξουν και για ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα των Τιράνων, ούτως ώστε να έχουν επιλογές για τη διαμονή τους.

Μάλιστα κοντά στο Δυρράχιο η εταιρία αρχιτεκτόνων Woods Bagot, που συμμετείχε σε έργα το Ντουμπάι, το Λονδίνο και την Κύπρο, είναι η πρώτη βρετανική εταιρία που σχεδίασε ένα θέρετρο, το Lalzit Bay, λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει πισίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, καταστήματα, ενώ η τιμή για ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο ξεκινά από τις 44.000 λίρες Αγγλίας. Η τιμή για μια βίλα με τέσσερα δωμάτια ξεκινά από τις 204.500 λίρες Αγγλίας.

Πηγή: NewsBeast.gr

Διαβάστε με κλικ

 ΑΛΒΑΝΙΑ: Κορυφαίος τουριστικός προορισμός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ