Δύο βρετανικά χτυπήματα και η τριμερής της Νέας Υόρκης

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΠΕΡΙΕΡΓΑ αλλ’ όχι ανεξήγητα πράγματα. Πώς συνέπεσαν, την ίδια μέρα, δύο μεγάλες βρετανικές εφημερίδες να δημοσιεύσουν κείμενα, που συγκλίνουν στον ίδιο κοινό παρονομαστή;

Η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σε ανάλυσή της, που στηρίζεται σε δηλώσεις μη κατονομαζόμενων διπλωματών, ισχυρίζεται ότι πλησιάζουμε στην ώρα που θα αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές επιπτώσεις της αποτυχίας των συνομιλιών, που θα μας φέρει κοντά στη διχοτόμηση.
Πιο ωμός, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, σε άρθρο του στους «Τάιμς» του Λονδίνου καλεί δημόσια την κυβέρνηση της Βρετανίας «να μελετήσει επίσημα τη διχοτόμηση της Κύπρου, αν αποτύχουν οι συνομιλίες». Βέβαια, το… κάχριν του ανεκδιήγητου Στρο -θυμηθείτε τις κατά καιρούς εχθρικές κατά της Κύπρου δηλώσεις του- εκδηλώνεται πιο κάτω: «Εκείνοι, όμως, που αντιδρούν καλώντας με να προσέχω τα λόγια μου, θα μπορούσαν να πουν για πόσο ακόμη χρόνο η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ θα μπορούν να ανέχονται αυτή την κατάσταση, της οποίας το μόνο αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι η παράλυση στην ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία».

Ιδού η ουσία της αιφνίδιας αλλ’ όχι ανεξήγητης αρθρογραφικής παρέμβασης του Στρο. Το Κυπριακό και η μη επίλυσή του φταίνε για τη μη ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Φταίει ακόμα η ένταξη της «ε/κ Κύπρου», όπως την αποκαλεί, στην ΕΕ.

Οδύρεται επειδή άκουσαν την Ελλάδα, που θα πρότασσε βέτο στην ένταξη των υπόλοιπων υποψήφιων χωρών. Αλλ’ ο Στρο αισιοδοξεί: «Δεν μπορούμε να στρέψουμε το ρολόι πίσω, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του εμπορίου. Η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία την Ε.Ε.».

Ιδού οι άθλιοι Βρετανοί φίλοι του προέδρου Χριστόφια. Η χολερική παρέμβαση Στρο όπως και η ανάλυση της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πολιτικό σκηνικό πιέσεων και εκβιασμών, ενόψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης. Το σκηνικό αυτό στήθηκε με τα έγγραφα Ντάουνερ.

Ο ίδιος, σε άρθρο του σε αυστραλιανή επιθεώρηση, στις 30/9/2010, παραδέχεται ότι τα έγγραφα «κλάπηκαν», κατά τους ισχυρισμούς του, πριν από ένα χρόνο. Γιατί, όμως, διά πληρεξουσίων του, πολιτικών και δημοσιογράφων, αντέδρασε σήμερα; Γιατί αφήνει αισχρές, αναπόδεικτες αιχμές κατά της κυπριακής κυβέρνησης;

Γιατί δεν τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του; Διότι τώρα το κλίμα είναι κατάλληλο για να πιεσθεί ο πρόεδρος Χριστόφιας. Από την άλλη, αυτόν το μήνα, η Βρετανία προεδρεύει του ΣΑ του ΟΗΕ. Το Δεκέμβρη θα προεδρεύουν οι ΗΠΑ ενώ τέλη του Δεκέμβρη λήγει η θητεία της Τουρκίας ως μη μόνιμου μέλους του ΣΑ.

Στις 19-20 τρέχοντος πραγματοποιείται στη Λισαβόνα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου το Κυπριακό θα τεθεί ως πρόβλημα στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ. Η τριμερής θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου. Ο Δ. Χριστόφιας επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις. Και ότι στόχος της συνάντησης στη Ν. Υόρκη είναι να σπάσουν αδιέξοδα και να ανοίξει ο δρόμος για λύση.

Ο Πρόεδρος είναι αισιόδοξος! Έχει την εντύπωση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και όλοι όσοι στήνουν το παρόν σκηνικό, το κάνουν για να πάρουν μαζί τον… καφέ; Πολύ φοβούμαστε ότι ο Δ. Χριστόφιας θα αιφνιδιαστεί, θα γωνιαστεί και θα εκβιαστεί:

Είτε αποδέχεται μεθοδεύσεις επιτάχυνσης των συνομιλιών και λύσης, όπως την απαιτεί η Τουρκία, είτε, όπως εν χορώ προειδοποιούν οι δύο αγγλικές εφημερίδες -όχι τυχαία!-, η διχοτόμηση θα είναι τετελεσμένο γεγονός. Άλλωστε, αυτόν τον μπαμπούλα δεν επισείει και ο Δ. Χριστόφιας; Διαφορετικά, γιατί γίνεται η τριμερής; Γίνεται για να σφυρηλατηθούν ισχυρότερα δεσμά για την Κύπρο.

Πηγή: Sigma Live

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ