Όλγα στηρίζει ο Φώτης Κουβέλης

Την Άρτα επισκέφθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ο οποίος το πρωί παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ στην αίθουσα του «Μακρυγιάννη» όπου αναφέρθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τόνισε ότι η στρατηγική της πόλωσης δεν οδηγεί πουθενά κι ότι η Τ.Α., ιδιαίτερα του α΄βαθμού δεν είναι πεδίο καταγραφής κομματικών δυνάμεων.


"Επιδιώκουμε τις πλατιές συνθέσεις, τις πλατιές συνεργασίες προκειμένου να αναδείξουμε ως πρωταγωνίστρια την κοινωνία των ίδιων των πολιτών που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υπόθεσης της Τ.Α. Αυτό πράξαμε και στην Ήπειρο, αυτό έχουμε πράξει σε ολόκληρη την Ελλάδα, με δύο κριτήρια: τη φερεγγυότητα των προγραμμάτων και τη φερεγγυότητα των προσώπων" είπε ο κ. Κουβέλης.

Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες θα διεξαχθούν αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές σημειώνοντας μεταξύ των άλλων: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες διότι δεν έχει δρομολογήσει την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και δεν αναζητά την είσπραξη των εσόδων από την πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και των φοροαπαλλαγών.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με την παρουσία του ΔΝΤ, του μηχανισμού στήριξης και του μνημονίου κι αυτό είναι αναμφισβήτητο. Η ΝΔ, άλλες δυνάμεις της Αριστεράς καλούν σε αντιμνημονιακή σύμπραξη και συσπείρωση εν’ όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποια αντιμνημονιακή συσπείρωση μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ ΝΔ και των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, στη βάση ποιας πολιτικής ομοιογένειας και με δεδομένες τις ετερόκλητες πολιτικές απόψεις που υπάρχουν γύρω από το μνημόνιο; Το μνημόνιο δεν θα φύγει από την Ελλάδα επειδή το καταγγέλλουμε.

Το μνημόνιο για να φύγει από την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχουν κατατεθειμένες με διεκδικητικό τρόπο οι εναλλακτικές προτάσεις και η Δημοκρατική Αριστερά έχει κάνει της προτάσεις της: πάταξη του πελατειακού κράτους, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, χτύπημα των συντεχνιών. Βεβαίως οι εκλογές θα στείλουν μηνύματα αλλά τα μηνύματα θα είναι πολλά και θα είναι προς κάθε κατεύθυνση. Βεβαίως η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει το δικό της διακύβευμα και βεβαίως θ’ αλλάξει σε κάθε περίπτωση το αυτοδιοικητικό τοπίο και γενικότερα το πολιτικό τοπίο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αλλά εν’ όψει των αντιμνημονιακών συσπειρώσεων που κάποιοι εισηγούνται θα ακυρώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια και το μεγάλο αγώνα που πρέπει να γίνει για να κερδηθεί η υπόθεση της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους, της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης με χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας; Δηλαδή όσοι εισηγούνται την αντιμνημονιακή συσπείρωση και μόνον αυτή περιφρονώντας την τοπική αυτοδιοίκηση και αν εκλεγούν με παρόν το μνημόνιο πώς θα αντιμετωπίσουν την Τ.Α.; Θα περιοριστούν κι από τη θέση των εκλεγμένων αιρετών οργάνων της Τ.Α. μόνο να καταγγέλλουν το μνημόνιο χωρίς να αξιοποιούν υπαρκτές δυνατότητες του «Καλλικράτη» και χωρίς να περιορίζουν και να ελαχιστοποιούν αδυναμίες και προβλήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης;

Η πολιτική υποκρισία είναι επικίνδυνη, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη όταν η χώρα διέρχεται μία περίοδο κρίσης η οποία είναι και οικονομική και κοινωνική και πολιτισμική και πολιτική. Και είναι και πολιτική διότι ο κύριος Παπανδρέου ο κύριος πρωθυπουργός μόλις προχθές κρατώντας την άλλη άκρη του σχοινιού της διελκυστίνδας, γιατί την άλλη την κρατάει ο κ. Σαμαράς, απείλησε με εκλογές και η χώρα εισήλθε σε μια εκλογολογία.

Και αυτή η εκλογολογία δεν είναι τίποτα άλλο παρά παρόμοιο πράγμα με κείνο που λέει η ΝΔ κι ο κ. Σαμαράς για τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών την ώρα που τα προβλήματα είναι ανοιχτά, την ώρα που χρειάζεται μία συσπείρωση προκειμένου να υπάρξει σαφής προσανατολισμός στην ουσία των προβλημάτων και όλα αυτά λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.

Και κυρίως αυτή η εκλογολογία, αυτή η πόλωση η οποία δεν γίνεται στην ουσία των προβλημάτων αλλά γίνεται στο επιφαινόμενο της πολιτικής στο επίπεδο της επικοινωνίας και των εντυπώσεων, θέλει να τροφοδοτήσει το σαθρό πολιτικό σύστημα που καταρρέει και θέλουν να το αναπαλαιώσουν πάλι με τη συνταγή της δικομματικής αντιπαράθεσης που τροφοδότησε το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού που είναι υπεύθυνο για τον τεμαχισμό της κοινωνίας, για τα αδιέξοδα της οικονομίας, για τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, μία από τις πρώτες χώρες στην παγκόσμια κλίμακα με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν. Ποιος τα γέννησε αυτά; Τα γέννησε το καταρρέον πολιτικό σύστημα που οργάνωσαν και προώθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Έτσι λοιπόν εμείς προσερχόμαστε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με συγκεκριμένες θέσεις, με συγκεκριμένες διεκδικήσεις.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την «Ήπειρο των οριζόντων» με επικεφαλής τον άξιο ηπειρώτη πολίτη το Γιώργο το Ζάψα, στη δε Άρτα στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της Όλγας Γεροβασίλη με την επωνυμία «Δημοτική αλλαγή».

Για το θέμα της ανεργίας ο κ. Κουβέλης είπε: «Υπάρχουν αυτή στιγμή χρήματα στο ταμείο τα οποία ανήκουν στον ΟΑΕΔ. Υπάρχουν 11 εξειδικευμένα προγράμματα εγκεκριμένα κι ένα πρόγραμμα του υπουργείου που αφορούν στην ανεργία., αυτά τα χρήματα άμεσα πρέπει να εκταμιευτούν. Σας βεβαιώνω ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα και να αποδοθούν αμέσως οι πόροι τους οποίους εισπράττει το ΙΚΑ και είναι πόροι οι οποίοι εισπράττονται από εργοδότες κι από εργαζόμενους και που αφορούν στον λογαριασμό του ΟΑΕΔ.

Το λέω αυτό διότι η ανεργία καλπάζει, έχει ξεπεράσει το 15% και αυτή η μεγάλη πληγή πρέπει να αντιμετωπιστεί κι ένας βραχυπρόθεσμος τρόπος είναι αυτός». Ακόμη αναφέρθηκε στο πρόβλημα των μικρών, των μεσαίων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «οι οποίες -όπως είπε- στερούμενες σήμερα χρηματοδότησης από τις τράπεζες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια εξασφάλισαν υπερκέρδη, κλείνουν τη στρόφιγγα και δεν χρηματοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό και η Δημοκρατική Αριστερά ήταν η πρώτη δύναμη που έκανε τις επαφές με εργαζομένους, με διοικήσεις των τραπεζών και πρότεινε την δημιουργία του δημόσιου τραπεζικού φορέα ο οποίος θα αποτελείται από τη συνένωση της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων προκειμένου το χρηματοπιστωτικό σύστημα να παίξει έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο ρόλο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της ευρισκόμενης σήμερα σε ακινησία παραγωγικής διαδικασίας και να στηρίξει και τη μικρομεσαία επιχείρηση με χρηματοδότηση, όχι με δωρεές.

Διότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι εκείνη που μπορεί να μεταφέρει πολίτες από το χώρο της ανεργίας και να τους εντάσσει στο χώρο της εργασίας. Κλείνουν 1 στις 4 επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής και 1 στις 5 στην περιφέρεια. Αυτό το λουκέτο που μπαίνει στις ΜΜΕ πρέπει να αποτελέσει σήμα συναγερμού. Δυστυχώς ο συναγερμός χτυπάει αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει».

www.arta.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης