Ξαναγύρισε ύστερα από 5,5 μήνες στο Διάστημα

Επέστρεψε με ασφάλεια το διαστημόπλοιο Σογιούζ

Στη Μόσχα έφθασε πριν από λίγο, όπου και θα περάσει την περίοδο αποκατάστασης μετά την πτήση, ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος), ο οποίος προσεδαφίστηκε με το διαστημόπλοιο Σαγιούς ακριβώς στις 06:46 το πρωί ώρα Ελλάδας κοντά στην πόλη Αρκαλίκ του Καζαχστάν.

«Είμαι μια χαρά, χαιρετισμούς στους γονείς μου στη Θεσσαλονίκη, τους συγγενείς, τους φίλους και όλους τους Έλληνες όπου Γης» μας δήλωσε λίγες ώρες μετά την προσεδάφιση και πριν επιβιβαστεί στην ειδική πτήση για τη Μόσχα, που τον μετέφερε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τσκάλοφσκι.

Μαζί με τον Γιουρτσίχιν επέστρεψαν στη Γη και οι Αμερικανοί αστροναύτες Ντάγκλας Ουίλοκ και Σένον Ουόκερ, οι οποίοι κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, όπου και θα περάσουν την περίοδο αποκατάστασης.

Ο Θοδωρής είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί μας για πολλοστή φορά και από το Διάστημα αργά χθες το βράδυ, λίγο πριν επιβιβαστεί στο διαστημόπλοιο Σαγιούς για την επιστροφή, όπου και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο Φ.Γιουρτσίχιν πρωταγωνίστησε στο επικοινωνιακό «άνοιγμα» των διαστημικών πτήσεων με την καθιέρωση του λεγόμενου «ταχυδρομικού κιβωτίου» για παιδιά, που ήθελαν να επικοινωνήσουν με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τη δημοσίευση του διαστημικού ιστολογίου του στα ρωσικά και τα ελληνικά στη δικτυακή πύλη http://www.ellada-russia.gr

Μεταξύ άλλων ο Θοδωρής έχει καθιερώσει και τις τηλεφωνικές συνομιλίες, αλλά και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με συγγενείς και φίλους, οι οποίοι παρατηρούν ότι σε σχέση με την προηγούμενη πτήση του το 2007 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) η ποιότητά τους έχει σημαντικά βελτιωθεί. Όπως έχει ανακοινωθεί σύντομα στο ΔΔΣ θα υπάρχει εκτός από την υπηρεσία e-mail και πλήρης λειτουργία του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας τη στιγμή της προσεδάφισης η θερμοκρασία ήταν – 10° C, γι’ αυτό και τα σωστικά συνεργεία τους σκέπασαν με κουβέρτες και κατά την παράδοση τους πρόσφεραν ζεστό τσάι.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί το σύστημα θέρμανσης των σκαφάνδρων παύει να λειτουργεί μετά την έξοδο των κοσμοναυτών από το διαστημόπλοιο Σαγιούς ΤΜΑ-19, πολύ περισσότερο, δε, οι πιέσεις κατά την πτήση της προσεδάφισης καταπονεί τον ήδη αρκετά εξασθενημένο οργανισμό από την έλλειψη βαρύτητας.

Σύμφωνα με τον αρχίατρο του Κέντρου Προετοιμασίας Κοσμοναυτών Βλαντίμιρ Πατσούεφ για την πρώτη διάγνωση της υγείας των ενοίκων του ΔΔΣ, που επιστρέφουν στη Γη, χρησιμοποιείται ένα μοναδικό στο είδος του ρωσικό σύστημα, που επιτρέπει εξ αποστάσεως να ελεγχθεί η λειτουργία της καρδιάς, του αναπνευστικού και των επινεφριδίων.

Όταν φθάνουν στο έδαφος οι κοσμοναύτες, τα συνεργεία διάσωσης «κολλούν» στο δέρμα τους έναν ειδικό πομπό, ο οποίος στέλνει τα στοιχεία μέσω δορυφόρου στη σκηνή της κινητής νοσοκομειακής μονάδας, που παρακολουθεί την επιχείρηση και ταυτοχρόνως στο Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων της Μόσχας και του Χιούστον.

Συνολικά στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν 18 ελικόπτερα και αεροσκάφη των υπηρεσιών διάσωσης, που εδρεύουν μονίμως στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, από όπου και εκτοξεύθηκε το πλήρωμα με διοικητή τον Θοδωρή Γιουρτσίχιν τα ξημερώματα της 16ης Ιουνίου 2010.

Σήμερα ολοκληρώθηκε το τρίτο διαστημικό ταξίδι του Φ.Γιουρτσίχιν, που έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ήρωα της Ρωσίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Ο Θοδωρής είχε πάρει μεταξύ άλλων με πρωτοβουλία του μαζί του στο Διαστημικό Σταθμό την ελληνική σημαία κατά την πρώτη του πτήση τον Οκτώβριο του 2002 με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς, την οποία και παρέδωσε στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Κατά τη δεύτερη πτήση του σε συνεργασία της κυπριακής Πρεσβείας στη Μόσχα και του ρωσόφωνου περιοδικού «Ελλάδα» πήρε μαζί του τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία και παρέδωσε στον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

  1. "Αετέ" σου ξέφυγε να κάνεις αναφορά ότι το ταξίδι αυτό του Θόδωρου Γραμματικόπουλου είναι το τρίτο (3) στο διάστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο κείμενο είναι ξεκάθαρο. Γίνεται αναφορά ότι την πρώτη φορά είχε μαζί του την Ελληνική σημαία, την δεύτερη φορά είχε την σημαία της Κύπρου... Τώρα ίσως να έχεις δίκιο με την έννοια ότι έπρεπε να το τονίσουμε στον τίτλο της ανάρτησης. Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτη τη φορα θα ειχε τη σημαια των Ποντιων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης